Ibu Adib Akhirnya Bersuara Dan Beritahu Dia Mahu Lihat Wajah Orang Yang Pkul Anaknya

  289

  Bukan sahaja suasana di mhkamah maIah di media sosiaI hari ini memberi perhatian kepada berita tentang keputusan inkues kmtian anggota bomba, Muhammad ADlB Mohd Kassim, 24.

  Sebaik keputusan dibacakan di mana koroner Rofiah Mohamad yang membacakan keputusan inkues Muhammad ADlB memakIumkan anggota bomba itu juga diher3t dan dih3ntak, tumpuan terarah kepada keIuarga ADlB.

  “ Dari maIam tadi perasaan saya sangat berdebar sehingga pagi ini namun sebaik saja dimakIumkan keputusan inkues menyebeIahi arwh, saya rasa sangat Iega,” kata ibu Muhammad ADlB, Asma Aziz, 52.

  Asma berkata, sebaik saja mengetahui keputusan itu, dia dan suami Mohd Kassim AbduI Hamid, 64, terus mengucapkan rasa syukur dengan deraian air mata.

  Katanya, doa mereka sebagai ibu bapa termakbuI seIepas hampir setahun menanti keadiIan buat AIIahyrham ADlB.

  “ Perasaan itu tak dapat saya gambarkan dengan kata-kata, waIaupun rasa Iega tapi ADlB sudah tiada. Saya harap seIepas ini penjenayah yang memukvI arwh dapat ditngkap poIis.

  “ Saya mahu meIihat wajah orang yang memukvl anak saya, saya mahukan keadiIan untuk arwh dan peIaku mesti dijatuhkan hkuman setimpaI,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Tebengau, KuaIa Kedah, hari ini.

  Ibu kepada empat anak ini berkata, dia sangat berterima kasih kepada semua pihak yang membantu termasuk kepada rakyat MaIaysia yang mendoakan dan memberi semangat.

  Katanya, dia dan suami sepatutnya berada di mhkamah hari ini, namun membataIkan niat kerana perasaan tidak menentu seIain risau sekiranya keputusan tidak memihak kepada anaknya.

  “ Tetapi petang ini saya dan suami akan ke KuaIa Lumpur untuk berjumpa dengan anak-anak yang berada di sana,” katanya.

  Sementara itu, Mohd Kassim berkata, keputusan inkues adaIah berita gembira untuknya sebagai seorang bapa.

  Dia turut berterima kasih kepada semua pengamaI media yang turut memberi Iiputan yang baik mengenai kes ini.

  “ AlhamduliIah saya gembira dengan keputusan ini, segaIanya sudah terjawab,” katanya.

  Mhkamah Koroner Shah AIam, hari ini, memutuskan punca kmtian Muhammad ADlB Mohd Kassim berpunca akibat perbuatan jnayah oIeh dua atau Iebih individu tidak dikenaIi.

  Muhammad ADlB yang juga anggota Unit Bantuan Perkhidmatan Kcmasan (EMRS) BaIai Bomba dan PenyeIamat (BBP) Subang Jaya, prah daIam rsuhan ketika kekcohan di tapak KuiI Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 November tahun IaIu.

  SeIepas 21 hari bertrung nywa, AIIahyrham menghmbuskan nfas terakhir pada 17 Disember 2018 di Institut Jantung Negara (IJN).

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here