KKM Sahkan Ada Satu Kluster Baharu Dikesan Di Melaka – KP Kesihatan

1397

Kementerian Kesihatan Malaysia ingin memaklumkan sebuah kluster baharu telah dikesan di Melaka. Kluster ini telah dikenalpasti apabila terdapat kes ketiga yang dikesan positif Covid-19 hasil saringan kontak rapat kepada kes kedua bagi kluster ini.

Perkara ini dijelaskan dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan oleh KKM melalui laman Facebook rasminya pada hari ini.

Kes pertama kluster ini merupakan seorang warganegara Malaysia (iaitu kes ke-8673) yang telah pulang ke Malaysia dari negara Rusia pada 5 Julai 2020. Keputusan saringan Covid-19 di Pintu Masuk Antarabangsa didapati positif dan beliau kemudiannya dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh.

Kes kedua kluster ini iaitu kes ke-8718 merupakan rakan kepada kes ke 8673. Mereka telah menaiki pesawat yang sama, juga pada 5 Julai 2020.

Keputusan saringan Covid-19 bagi kes ke-8718 di Pintu Masuk Antarabangsa didapati negatif, namun beliau mula mengalami gejala demam dan gejala saluran pernafasan pada 7 Julai 2020.

Saringan ulangan didapati positif Covid-19. Sehingga 13 Julai 2020, terdapat tiga (3) kes positif dan 14 orang kontak rapat telah dikenalpasti dalam kluster ini. Semua 14 orang kontak rapat telah disaring dan dikesan negatif COVID-19.

Siasatan dan akitiviti pengesanan kontak rapat secara aktif adalah diteruskan. Seperti yang maklumkan di atas, terdapat penularan jangkitan Covid-19 kepada seorang ahli keluarga daripada kes yang mendapat jangkitan dari luar negara (iaitu kes ke-8718).

Ketibaan beliau di Malaysia pada 6 Julai 2020 telah disambut oleh ahli keluarga beliau. Seramai empat (4) orang ahli keluarga telah datang bersama-sama dengan menaiki kereta sendiri untuk menjemput beliau di pintu masuk antarabangsa.

Hasil siasatan mendapati bapa kepada kes tersebut (iaitu kes ke8724) turut dikesan positif Covid-19 selepas beliau mula mengalami gejala demam. Ini menjadikan beliau kes ketiga Kluster PUI Novgorod.

Sumber: KKM

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here