Tip Rambut Bebas Daripada Kelemumur, Mudah Je!

978

Saat kita menonton filem Disney seperti Cinderella dan Rapunzel, selain pakaian yang digayakan, satu perkara yang membuatkan kita terpesona adalah rambut. Melihatkan rambut yang sihat, hitam dan lebat pastinya menimbulkan keinginan untuk kita juga memiliki rambut seindah itu.

Sebenarnya boleh sahaja untuk kita memiliki rambut yang sihat, lebat dan hitam berkilat. Syaratnya kita perlulah rajin merawat rambut dan juga kulit kepala. Apabila kulit kepala sihat maka ia akan menyuburkan rambut agar ‘tumbuh’ sihat dan kuat.

Melalui perkongsian Ibrisam Wossali wanita ini berkongsi cara membuat sendiri skrub limau purut di rumah yang boleh kita cuba. Senang dan sangat menjimatkan kos. Selain menyuburkan rambut, skrub limau purut ini juga mampu menjadikan rambut harum mewangi.

Hanya ambil buah limau purut di belakang rumah sahaja. Menariknya lagi, menurut beliau skrub limau purut ini boleh menggantikan syampu kepala. Skrub ini juga boleh digunakan untuk tubuh. Pendek kata kegunaannya 2 dalam 1.

Bukan saja sihat, malah rambut dan badan akan berbau haruman limau purut. Jom Cuba!

BAHAN-BAHAN:

Buah limau purut secukupnya

Mesin pengisar (Blender)

Sedikit air

Lumur macam biasa skrub limau purut tersebut dan jadikan seperti syampu. Lakukan urutan lebih sikit di kepala anda secara menyeluruh. Biar semua kawasan rambut kena skrub beraroma hebat ni. Biarlah sekejap pada kepala dan kemudian barulah dibilas seperti biasa. Hasilnya rambut lebih sihat, segar malah baunya pun wangi.

Sumber kredit: Ibrisam Wossali

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here