Individu Tangan Kidal Lebih Bijak Hanya Mitos? Ini Mitos Dan Fakta Tentang Orang Kidal

849

Kidal adalah penggunaan tangan kiri yang lebih dominan berbanding tangan kanan untuk melakukan aktiviti harian terutamanya menulis. Ia juga dipercayai membabitkan hanya 10 peratus dalam populasi dunia. Bagaimana pun, 13 Ogos setiap tahun adalah hari sambutan orang kidal sedunia dan ia diberi nama Left Handers Day.

Mitos dan Fakta Mengenai Orang Kidal

Penggunaan tangan kanan adalah sesuatu yang biasanya berbanding tangan kiri. Jadi jom kita bongkar rahsia tentang mereka yang tergolong sebagai individu kidal ini.

Mitos: Indivdu kidal lebih bijak

Idea bahawa mereka yang kidal lebih pintar berbanding seseorang yang dominan menggunakan tangan kanan adalah mitos.

Pada 2015, penyelidik Belanda menggabungkan hasil daripada lebih daripada 30 kajian terdahulu yang melibatkan lebih dari setengah juta orang dan tidak menemui hubungan antara kidal dan kemampuan lisan, dan kelebihan kecil untuk pengendali kanan dari segi kemampuan spatial.

Menurut Science Fokus, satu lagi kajian baru-baru ini berdasarkan data daripada puluhan ribu orang sebenarnya mendapati bahawa tangan kiri adalah lebih biasa dalam kalangan orang dengan IQ yang sangat rendah berbanding kalangan orang yang mempunyai IQ biasa.

Mitos: Individu kidal lebih kreatif

Terdapat beberapa persamaan tentang mereka yang tergolong sebagai individu kreatif. Pun begitu, individu kidal bukan salah satu daripadanya. Hubungan antara tangan kiri dan kreativiti adalah mitos lama yang mungkin hanya sekadar mitos

Satu kajian pada 1995 mendapati lelaki kidal cenderung berfikir lebih kreatif apabila menyelesaikan masalah. Walau bagaimanapun, tiada perbezaan dalam pemikiran antara wanita menggunakan tangan kanan dan kiri.

Mitos: Orang kidal cenderung menjadi pemimpin

Enam dari 12 presiden Amerika Syarikat yang terakhir adalah individu kidal, tetapi itu hanya dianggap sebagai trivia presiden, bukan kelayakan untuk pekerjaan itu.

Tiada bukti ilmiah yang kukuh bahawa tangan mempunyai kaitan dengan kemahiran kepimpinan mereka.

Menurut Ketua Psikologi di Mount Sinai-Beth Israel, Dr Elizabeth Ochoa berkata, sesetengah asas bagi pemerhatian antara kepimpinan dan kidal datang daripada pemerhatian angka sejarah.

Ekstrapolasi (proses menggunakan logik atau fakta bagi menganggarkan kemungkinan berlakunya sesuatu pada masa depan) adalah sesuatu yang biasa antara individu-individu yang dipilih dan berjaya, salah satunya tangan kidal mereka.

Fakta: Individu dominan tangan kiri lebih ramai mempunyai masalah tidur

Tidak setiap rehat malam adalah suatu yang aman. Ini adalah cara tidur yang pelik yang  mempengaruhi tubuh anda. Kajian kecil dalam jurnal Chest memantau pergerakan anggota berirama dari tangan kanan dan tangan kiri semasa mereka tidur.

Penyelidik mendapati bahawa 94% tidur orang kidal mempunyai pergerakan anggota badan yang boleh menjadi petunjuk gangguan pergerakan anggota berkala berbanding hanya 69% pergerakan orang tangan kanan.

Sumber: Hello Doktor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here