Anak Kedua Ni Special, Perangai Macam-Macam Tapi Cukup Disenangi?

  4392

  Orang kata perangai anak kedua ni lain daripada yang lain. Mereka punya sifat yang tersendiri. Adakalanya mereka cukup disenangi oleh semua anggota keluarga tidak kurang juga yang menjengkelkan sehingga langsung tidak disenangi oleh adik beradik lain.

  Walaupun begitu anak nombor dua dalam keluarga ini juga sama disenangi seperti anak pertama. Istimewa seperti kakak dan abang sulung. Lebih istimewa lagi, mereka ini punya macam-macam perangai dan tersendiri. Apa yang pelik dan tersendiri? 20 perihal anak kedua ini perlu anda tahu. Sama tak dengan anak kita?

  1. Anak kedua selalu sangat mengalah dalam segala hal dan ini mempengaruhi perkembangan keperibadian mereka.

  2. Menurut Alfred Adler, seorang doktor perubatan dan psikologi, anak kedua lebih senang menjadikan kawan sebagai tempat untuk meluahkan rasa hati. Senang cerita adakalanya mereka suka asingkan diri di dalam keluarga.

  3. Perangai anak kedua berbeza daripada anak-anak lain kerana terlalu berjuang untuk cuba tarik perhatian ibu bapa.

  4. Anak kedua selalu mencuba untuk jadi anak yang baik dan penuhi apa sahaja permintaan mak ayah.

  5. Suka berimaginasi dan berangan-angan tetapi semangat mereka tinggi untuk capai sesuatu.

  6. Tidak suka bekerja di bawah tekanan.

  7. Anak kedua juga sangat suka pada perkataan kebebasan dan fleksibiliti. Mereka tak suka pada kerja yang banyak peraturan dan undang-undang. Mereka nak bebas!

  8. Selalunya memilih untuk bekerja sendiri atau pekerjaan yang membolehkan mereka berekspresi dengan sendiri. Kalau bos bagi kebebasan, ni paling mereka suka!

  9. Pandai menjalinkan persahabatan dengan orang lain, mudah mesra dan kawan-kawan pun ramai. Senang cerita, anak kedua memang ramah dan disenangi ramai.

  10. Mereka selalu berusaha untuk membuat orang lain suka dan menyenangi mereka. Jaga hati kawan sentiasa!

  11. Sukar buat keputusan sendiri dan tak berapa yakin dengan diri sendiri.

  12. Adakalanya mood mereka cepat sangat berubah. Baik pada kawan-kawan tetapi ikut mood!

  13. Selalu sangat berprasangka sendiri dan mempunyai pemikiran tersendiri. Lain yang kita maksudkan, lain yang difahaminya. Ni semua disebabkan mereka terlalu kreatif!

  14. Bijak dan berkemahiran tinggi dalam berkomunikasi hinggakan mereka pandai memanipulasi. Sebab itulah mereka ramai yang jadi usahawan berjaya, pandai pusing sana sini!

  15. Paling penting mereka ni jenis yang penyayang terutama pada sahabat handal dan keluarga.

  Tepat ke?

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here