Redha Sekalipun Suami Kahwin Lain Tak Perlu Dicerita Satu Dunia, Lebih Baik Diam!

472

Kalau redha sekalipun suami kahwin lain tak perlu dicerita pada satu dunia, lebih baik diam dan simpan baik-baik. Bila isu ini menjadi viral, mulalah muncul cerita-cerita kurang enak. Yang mulanya memuji mula mengeji.

Sebaiknya perkara ini tak perlu diheboh apatah lagi hati wanita ini berbolak-balik. Bayangkan berkongsi baju sekali pun, hati boleh terasa. Inikan pula berkongsi suami, insan yang paling kita sayang.
Ikuti perkongsian Puan Ell F. Azman dan hadam baik-baik ya.
Viral lagi kisah poligami bila si isteri sendiri hendak tunjukkan pada dunia betapa dia okay bila suami kahwin lain.

This happened many times before. Saya sedaya-upaya tak mahu tulis isu poligami sebab sangat sensitif, and it has nothing to do with my life.

Lebih Baik Diam, Hati Kan Berbolak-balik

Tak perlu kita cuba tunjukkan pada dunia kita wanita terhebat, wanita terkuat. Realitinya, tidak. Kuat tidak sepanjang masa. Hati bolak-balik sentiasa. Harini mungkin suka, esok mungkin duka.

Kerana pada akhirnya kita juga akan sengsara. Bila keluar macam-macam cerita, selalunya orang perempuan juga yang kena. Jarang nak letak kesalahan pada lelaki.

Sedangkan yang selalu jadi mangsa ialah orang perempuan. Yang memendam rasa, orang perempuan.

Berbeza Redha & Pasrah

Ada beza redha dan pasrah. Macam Lisa Surihani cakap dalam Ombak Rindu. Redha itu ikhlas. Pasrah itu menyerah. Dan selalunya wanita hidup dalam pasrah dan menyerah, bukan sebab redha dan ikhlas. Bukan semua. Tapi selalunya, begitulah.

Jangan buat sesuatu hanya kerana mengharapkan pujian dari manusia, kerana itu semua sementara.

Kita hebat bukan kerana pujian dan pandangan orang lain terhadap kita. Tapi kita hebat bila kita tidak peduli apa pandangan orang terhadap kita.

Sumber: Ell F. Azman

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here