Tak Guna Bahan Pengawet, Cili Kisar Boleh Tahan Sampai 3 bulan. Wanita Ni Kongsi Caranya!

496

Namun ada caranya hendak menyimpan cili kisar ini lebih lama daripada yang dijangka. Malah kulapak putih pun pasti tidak ada lagi. Sebelum ni jenuh buat cili kering kisar untuk simpan buat stok, tak sampai seminggu dah berkulat

Ok jom saya nak share bagaimana cara nak buat stok cili kisar yang tahan 3 bulan tanpa bahan pengawet

1 .Potong 2 cili kering dan rebus.

2.Selepas rebus sejukkan , buang biji dan masukkan cili kering dalam mesin pengisar

3. Tambah garam kasar, minyak masak ,air dan air perahan asam jawa (sukatan agak sendiri ikut banyak mana cili )

# air perahan asam jawa boleh juga gantikan cuka jika tiada alahan pada cuka.

4. Simpan dalam bekas dan masukkan dalam peti sejuk..Guna bila perlu.

Cili kisar ni tahan 3 bulan..Masa nak masak nanti just balance kan jer dengan bahan lain.

Nanti saya share bagaimana nak buat bahan perisa sama macam pak ajinomoto ,yang penting bahan senang dapat dan ianya menyihatkan dan menyedapkan masakan korang.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram kami: https://t.me/apakesofficial

Nak cari jodoh? Boleh daftar secara percuma di: https://baituljannah.cc/APAKES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here