Kalau Dah Rapat Dengan Seseorang Tu Janganlah Buka Harapan Pada Orang Lain

71

Kau tahu kan macamana seksanya putus cinta tu. Kadang-kadang buat orang yang tak boleh kawal tu sampai boleh hampir bertindak di luar jangkauan. Lelaki ni kongsi, kalau kau dah rapat dengan seseorang tu, janganlah buka harapan pada orang lain.

Tak baik kau cakap macam ni kalau dah lama berkawan dengan anak dara orang.

Selama berkawan tu dah banyak kau tabur janji. Kau bawa dia pergi sana sini. Bergayut kat fon tiap-tiap malam. Tu belum termasuk dengan video call lah, duk mesej kata rindu-rindu, duk panggil sayang-sayang bagai.

Kau asyik bagi hadiah, ucap selamat pagi, hari-hari mesej, tanya dah makan ke belum lepastu kau panggil dia baby la, anje la, memang la dia fikir kau special daripada kawan lelaki dia yang lain.

Dalam diam dia mula menaruh perasaan dan harapan. Tetapi akhirnya harapan hanya tinggal harapan.

Betul kau tak tahu siapa jodoh kau. Tapi, sekurang-kurangnya kau tunjukkanlah kesungguhan dan usaha kau untuk menghalalkan hubungan tu. Selebihnya biar Allah tentukan.

Ini tak. Bila makwe kau tanya bila kita nak kahwin, bila nak jumpa mak ayah dia, kau bagi macam-macam alasan. Kau cakap kita nie belum tentu ada jodoh. Dah tu kenapa kau sibuk nak ada hubungan yang serius dengan dia?

Sebab perangai kau macam ni lah asyik kena label Men Are Trash je nanti. Pesen memberi harapan palsu.

Kalau kau nak test market sekali pun, janganlah sampai beri harapan terlalu tinggi. Kesian la kat dia. Dia dah sedia nak terima kau, akhirnya kau kata kau dah berpunya. Bangang apa perangai macam tu.

Kau tengah cari calon bini pun, kalau dah rapat dengan seseorang tu, janganlah buka harapan lain ataupun cari calon lain lagi la. Acah-acah playboy konon. Duit dalam bank pun takde.

Bukan lelaki je perangai macam ni. Perempuan pun ada yang acah-acah suka kat kau. Lepas kau serius nak ajak dengan kahwin dia kata, “saya tak ready lagi”. Datang pakwe naik HRV kerja pilot ke doktor ke, jurutera ke, terus ready nak kahwin.

Jadi, kau jangan la cepat perasan dia nak kat kau selagi dia tak confess ye. Nanti kau juga yang derita dalam dunia percintaan. Kah!

[ASY]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here