Peniaga Dapat Tambahan RM500 Lagi Tengah Bulan Julai, Permohonan Baharu GKP Akan Dibuka 15 Julai & Bantuan Boleh Mohon Menerusi PEMULIH

277

Sudah lebih setahun sejak pandemik bermula, rakyat sudah semakin resah dan tertekan kerana masih lagi tidak boleh menjalani kehidupan seperti biasa. Manakan tidak, ramai yang telah kehilangan pekerjaan, terpaksa menutup perniagaan dan tidak lagi mampu untuk menyara keluarga.

Buntu dan hilang arah, itulah yang dirasai oleh mereka pada ketika ini di samping risau memikirkan apa nasib yang bakal berlaku kelak. Lebih membimbangkan, ia juga sebenarnya boleh menyumbang kepada peningkatan masalah kesihatan mental seperti kemurungan dan keresahan.

Sememangnya agak sukar untuk bangkit dan teruskan semula perniagaan tanpa sokongan dan modal yang mencukupi. Pada waktu yang sama, ramai juga individu yang sukar untuk mencari pekerjaan pada ketika ini.

Mengambil kira perkara tersebut, kerajaan telah melaksanakan inisiatif bagi membantu dan menyokong kelangsungan perniagaan bagi golongan yang terjejas melalui Geran Khas Prihatin (GKP) secara one-off yang telah disalurkan sejak tahun lalu.

Ia dikhususkan kepada usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) mikro yang berkelayakan. Dari GKP 1.0 hingga GKP 3.0, kerajaan memastikan agar penerima yang layak tidak akan tercicir dan boleh memanfaatkan wang yang telah diberikan untuk kegunaan perniagaan.

Bagi yang belum tahu, bayaran GKP 3.0 iaitu sebanyak RM500 akan disalurkan pada pertengahan bulan ini. Ia merupakan baki bayaran selepas RM1,000 yang telah diberikan pada bulan Jun yang lalu.

Tidak terhenti setakat itu, GKP 4.0 pula telah dilaksanakan menerusi pakej PEMULIH yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 28 Jun yang lalu. Bayaran GKP 4.0 ini juga akan dibuat sebanyak dua kali iaitu pada bulan September dengan jumlah sebanyak RM500 dan pada bulan November, juga RM500.

Bantuan GKP 4.0 ini dijangka boleh membantu kira-kira 1 juta usahawan mikro untuk mengurangkan tanggungan bulanan dan membantu aliran tunai mereka.

Untuk yang belum mendaftar dan membuat permohonan, korang boleh mula melakukannya pada 15 Julai nanti. Status semakan permohonan pula boleh dilihat di pautan INI.

Bukan sahaja GKP 4.0, terdapat banyak bantuan lain yang akan diberikan melalui pakej PEMULIH khusus buat semua rakyat yang terjejas, namun mungkin ada segelintir daripada kita yang tidak tahu atau tertanya-tanya mengenai jenis ataupun apakah lagi bantuan yang boleh mereka dapat dalam tempoh getir ini.
Pakej PEMULIH, apa lagi rakyat dapat?

Bernilai sebanyak RM150 bilion, Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi atau PEMULIH diperkenalkan bagi memberikan bantuan menyeluruh kepada semua rakyat. Ia juga sebahagian daripada Pelan Pemulihan Negara dan kesinambungan daripada pakej PEMERKASA Plus yang diumumkan sebelum ini.

Lebih kurang sama seperti PEMERKASA Plus, kerajaan menambah baik beberapa bantuan yang terdapat di dalam pakej itu dan merangka pakej PEMULIH berdasarkan tiga fokus utama iaitu meneruskan agenda prihatin rakyat, menyokong kelangsungan perniagaan dan meningkatkan usaha vaksinasi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here