‘Founder’ Samakan Tuhan Dengan Makhluk Halus Mohon Maaf!

  329

  Kecoh di media sosial mengenai seorang pengasas jenama kek popu.lar didakwa menyebut kenyataan yang bercang.gah dengan ilmu aga.ma dan aki.dah Isl.am sehingga mengun.dang pelbagai rea.ksi dalam kalangan warganet. Menerusi satu posting seorang pemuda Hashim Kawsin di aplikasi TikTok, dia memuat naik sedutan video penga.sas tersebut dipercayai ketika ditemu bual secara siaran langsung di laman Facebook.

  “Tuhan juga adalah benda tak nampak, Tuhan juga adalah benda yang halus. Sebab dia bukan fizikal. Sebab tu kenapa kena belajar ilmu ni banyak, kalau tak you tak boleh berhubung dengan Tuhan. Tuhan juga adalah makhluk halus, makhluk yang tak boleh dipegang. Tapi you boleh merasai. Dia tak boleh nampak atau pega.ng, tapi you boleh mera.sai,” kata pengasas berkenaan.

  Berdasarkan posting itu, Hashim sekali gus memberikan teg.uran dan penjelasan lanjut berhubung kenyataan daripada pengasas terbabit yang didakwa menyamakan Tuh.an dengan makh.luk hal.us. Menurut Hashim, ‘mak.hluq’ dalam bahasa Ar.ab bermaksud “sesuatu yang dicipta” manakala Allah pula adalah ‘khal.iq’ yang bermaksud “penc.ipta”. Justeru, menyam.akan kedua-duanya adalah dilara.ng sama sekali.

  “Minta maaf, saya bukan ustaz atau bukan orang yang pandai dalam bidang ini. Tapi sebagai orang awam yang cuba memperbetulkan ucapan pengasas itu. Ucapan itu perlu diperbetulkan sebab boleh menjadi kuf.ur, kerana segala ucapan yang berten.tangan dengan agama Isla.m dan akid.ah Isl.am walaupun rem.eh dan bergurau adalah dilar.ang,” katanya.

  Selain itu, dia turut menasihati orang ramai agar berh.ati-hati dalam percakapan terutama membabitkan akid.ah dan segera berta.ubat sekiranya sedar telah melakukan kesila.pan. Macam kita, manusia yang lemah memerlukan Allah SWT. Jin, makhluk halus dan sebagainya memerlukan Allah SWT. Sebab segala sesuatu di muka bumi ini hanya dengan izin Allah SWT. Hati-hatilah dalam ucapan kita. Bila kita sedar kita sila.p, perbaiki. Tau.bat terus, jangan som.bong dan bong.kak hanya kita punya kedudukan dan harta,” tegurnya.

  Meninjau ke laman Facebook dan Twitter, rata-rata netizen mengecam kenyataan penga.sas tersebut selain meminta dia bertau.bat sekiranya mempunyai niat untuk menyam.akan Allah SWT dengan mak.hluk. Bagaimanapun, difahamkan pengasas berkenaan telah tampil memohon maaf berhubung kenyataan kontrov.ersinya dan mengakui tersalah menggunakan perkataan bagi menggambarkan situasi tertentu.

  Sumber: TikTok Hashim Kawsim , Facebook & Twitter

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here