Ini Cara Beli Sticker RFID Secara Online, Mudah Dan Senang!

    294

    Baru-baru ini Kementerian Kerja Raya telahpun mengumumkan pelaksanaan RFID di tol seluruh Semenanjung Malaysia mulai 15 Januari 2022. Dengan pelaks.anaan ini, dimaklu.mkan juga bahawa penggun.aan kad Touch n Go dan Smart Tag akan dihen.tikan secara berperingkat. Mungkin ada yang rasa tak seronok dengan berita ini, tapi ia sebenarnya salah satu lang.kah untuk membantu mengurangkan keses.akan di lebuhraya.

    Pelekat TNG RFID, juga dikenali sebagai TNG RFID Tag, mempunyai ci.p freku.ensi radio yang terta.nam dan dilekatkan pada cermin depan atau lampu depan kenderaan. Satu (1) Tag hanya boleh didaftar dan dipas.ang ke satu kenderaan sahaja. Apabila kenderaan melalui tol, pengim.bas overhe.ad akan membaca freku.ensi radio dari TNG RFID Tag dan ca.j tambang tol. Tag tersebut akan didaft.ar dalam Touch ‘n Go eWallet pengguna dan tamb.ang tol akan dito.lak daripada baki Touch ‘n Go eWallet tersebut.

    Satu unit pera.nti Pelekat/Tag. Dipas.ang ke cermin depan dengan penda.kap Dilekatkan pada cermin atau lampu depan kereta. Menggunakan isyarat infram.erah untuk diim.bas di lorong tol. Menggunakan frekue.nsi radio untuk diim.bas di lorong tol.

    Menggunakan bateri. Tidak perlu bat.eri. Berfu.ngsi dengan memasukkan kad Touch ‘n Go Berfu.ngsi setelah telah dida.ftar dalam aplikasi TNG eWallet. Boleh berfu.ngsi dengan apa-apa kad Touch ‘n Go Hanya boleh berfu.ngsi dengan aplikasi TNG eWallet.

    Tambang tol ditol.ak daripada kad Touch ‘n Go yang dimasukkan Tambang tol ditol.ak daripada akaun TNG eWallet yang didaftar. Tidak perlu sebarang pemas.angan Boleh dipa.sang oleh jurute.knik di pusat pemas.angan ataupun dipa.sang sendiri mengikuti langkah-langkah. Tidak perlu diakti.fkan Perlu didaf.tar & diak.tifkan dalam aplikasi TNG eWallet.

    Boleh digunakan untuk mana-mana kereta. Hanya boleh digunakan untuk kereta yang dipa.sang & dida.ftar sahaja. Nak tak nak kena jugak moh.on sticker RFID tol. Tentu ada yang dah tahu dan ada juga ramai yang tak tahu cara nak dapatkan sticker RFID dengan ak.tifkan sekali.

    Anda boleh ikut langk.ah dibawah ni. Pastikan sebelum apa2,isi dulu duit dlm ewallet Touch n Go RM30 ye sebab harga 1 stickernya RM29 dengan penghan.taran. Bila sticker dah sampai, anda boleh aktifkan terus ikut step 7,8 & 9 dan dah boleh guna. Cara Pasang: Untuk tampal stickernya atau tag RFID ni di kereta ada 2 cara. Boleh pilih sama ada, Tampal kat bahagian lampu sebelah kiri. Cermin kereta sebelah kiri tepi tam.pal bahagian luar ya & jangan kena wiper.

    Selamat mencuba!

    Sumber: Fizal Hafiz, Touch n Go RFID Portal

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here