Lelaki Sanggup Bawa Bot Naik Viva Untuk Bantu Mangsa Banjir, Tak Harap Apa2 Ganjaran!

  231

  Banjir yang sedang melanda di beberapa negeri ketika ini dilihat agak buruk kerana air naik menda dak hingga ramai yang tidak sempat menyela matkan harta benda. Bukan itu sahaja, man gsa-man gsa juga terpera ngkap setelah air naik sehingga melepasi tahap bah aya. Operasi menyelamat turut menga lami kesuk aran terutamanya di sekitar Selangor susulan bekalan elek trik terpu tus dan kesukaran bot memasuki kawasan perumahan.

  Namun begitu, inisiatif daripada badan bukan kerajaan (NGO), orang awam dan pihak berkuasa sememangnya harus dipuji kerana sama-sama berga nding bahu memberi bantuan. Paling mendapat perhatian adalah seorang lelaki yang dikenali sebagai Abang Azwan yang sanggup datang dari Melaka bersama Perodua Viva yang membawa bot perse ndirian untuk tampil sama-sama memb antu man gsa banjir.

  Perkongsian yang dibuat oleh satu akaun Twitter dikenali sebagai @KulupKudin telah tular apabila memuat naik gambar Abang Azwan yang gigih membawa botnya dari satu kawasan ke kawasan lain yang memerlukan bant uan. Difahamkan, dia telah ke kawasan-kawasan terjej as seperti di Shah Alam, Puchong dan seterusnya ke Sri Muda untuk sama-sama memberikan bantuan menyel amat.

  Terkesan dengan kebaikkan Abang Azwan, ramai pihak yang mahu menghu lurkan sumb angan kepadanya untuk minyak kereta, petrol atau apa-apa yang mampu meringankan beban lelaki itu ketika operasi menyel amat. Namun, apa yang lebih mengh arukan adalah Abang Azwan atau nama sebenarnya Azwan bin Omar memaklumkan yang dia melakukan perkara tersebut dengan ikhlas dan tidak mengharapkan apa-apa ganj aran.

  Walaupun memberikan nombor akaun bank peribadinya, namun dia menyatakan duit yang diterima itu akan diberikan kepada man gsa-man gsa banjir kerana apa yang dilakukan hanyalah satu bentuk rasa priha tin terhadap benc ana yang berlaku.

  Tindakan murni lelaki tersebut mendapat respon yang pelbagai daripada warganet. Rata-rata begitu se bak dengan apa yang dilakukan dan mendoakan agar Abang Azwan diberi keselam atan semasa menjalani operasi menye lamat serta segala urusannya dipermud ahkan oleh Allah S.W.T.

  Menerusi Facebook peribadinya, Abang Azwan dilihat sempat bergambar di atas bot yang dikelilingi banjir dengan memaklumkan masih disini (Selangor) untuk meneruskan misi kebaji kan bagi memastikan mang sa-mang sa banjir selamat.

  Sumber: Twitter KulupKudin, @hasrulhashim, FB Azwan bin Omar

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here