Selalunya Anak ‘Last’ Mesti Yang Jaga Mak Ayah, Kerja Dekat Dengan Rumah, Betul Ke?

  275

  Hidup sebagai anak bongsu mungkin sinonim dengan perkataan ‘manja’ atau ‘anak mak’ yang tidak pandai berdikari, namun hakikatnya tidak ramai yang benar-benar menyelami isi hati mereka. Kita selalu ingat mereka yang tidak mahu berenggang dengan ibu bapa kita, takut nak berkahwin dan hidup sendiri – tapi pernahkah kita terfikir bahawa sebenarnya mereka yang ingin menjaga kedua ibu bapa kita.

  Sebuah perkongsian di TikTok oleh Ct Dalwani ini mendapat perhatian ramai apabila dia berkongsi rutin yang dijalani sebagai anak bongsu. Dalam video tersebut, dilihat gadis berkenaan sedang ke hospital mengambil ubat untuk ibu atau ayahnya. Oleh kerana memikirkan ibu dan ayah di kampung, gadis ini difahamkan pernah menolak tawaran kerja yang baik supaya dapat bekerja dekat dengan kampung halaman.

  Menurutnya, kakak dan abang semua dah berkahwin dan berkeluarga serta kini menetap di bandar. Keadaan ini menyebabkan anak bongsu sepertinya sering dibandingkan dengan adik-beradik yang ‘lebih berjaya’. Siapa nak bawa ke hospital setiap bulan, siapa nak siapkan ubat jantung abah, siapa nak kemas rumahdan bersihkan rumah waktu banjir,” ujarnya.

  “Percayalah rezeki kita ada dekat tempat lain kalau bukan sekarang. Allah ambil apa yang kita mahu dan menggantikan nya dengan apa yang kita perlu. Dengan izinNya, keindahan pasti akan datang.” katanya dalam video berdurasi 31 saat itu. Video ini meraih perhatian netizen yang rata-rata memuji tindakannya yang mendahulukan ibu bapa dalam setiap hal. Ia telah meraih ratusan ribu views dan kini turut trending di Facebook.

  Semoga kita sama-sama dapat berbakti kepada kedua ibu bapa kita hingga ke akhir hayat mereka.

  Sumber: Ct Dalwani

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here