“Ingatkan Beg Tangan, Rupanya…” Wanita Ini Jadi Perhatian Gara2

  593

  Haiwan peliharaan yang sering menjadi pilihan selalunya yang comel dan manja seperti kucing. Namun ada juga yang membel4 haiwan ekso tik seperti cic4k tokek, ular dan iguana. Akan tetapi, jarang kita mendengar kelu ang dijadikan haiwan peliharaan.

  Baru-baru ini video yang memaparkan seorang wanita membawa seekor kel4war besar atau dikenali sebagai keluang. Video dikongsikan pengguna TikTok Siva-Lon itu menerima lebih 34 juta tontonan dalam tempoh 24 jam! Awalnya ramai yang menyangka dia membawa beg tangan semasa berjalan di atas sebatang jalan.

  Namun tidak lama kemudian haiw4n tersebut dilemp4rkan ke udara dan terbang dan video dipaparkan secara slow motion. Ia menyebabkan warga maya menonton beberapa kali kerana menyangka ia hasil sunti ngan. Menurut pemiliknya, keluang tersebut dinamakan Moy. Malah turut dipaparkan video haiwan itu memakan gula-gula lolipop.

  Keluang atau dikenali sebagai Giant Bats merupakan sejenis bin4tang mam4lia yang hanya keluar pada malam hari dari kumpulan haiwan yang dinamakan Chiroptera. Ia juga merujuk kepada haiw4n mam4lia dalam keluarga hai wan kel4war. Di Malaysia, keluang lazimnya digunakan bagi merujuk kepada spe sies khusus. Ia haiwan berd4rah pan4s, dalam kumpulan kelas mamali4. Sebagaimana haiwan mam4lia lain, keluang membiak cara ber4nak.

  Ukurannya berkali ganda lebih besar berbanding kelaw4r biasa. Malah panjang antara hujung sayap dengan hujung sayap boleh mencecah kira-kira 0.5 meter hingga 1.0 meter. Ramai menganggap kelawar dan keluang mempunyai sifat sama.Hakikatnya dua haiwan ini amat berbeza. Tabiat keluang berbeza dengan kelawar. Jika kelawar keluar pada waktu malam, keluang pula keluar pada waktu pagi.

  Sifat keluang mencari makan sama dengan burung yang mana keluar waktu pagi dan pulang ke sarang pada waktu petang. Makanan utama keluang ialah buah-buahan. Sedangkan kelawar pula memakan ser4ngga. Pada tahun 2018, sekeping gambar memaparkan seekor keluang kononnya bersaiz manusia tidur menjadi tular. Say4pnya dikatakan berukuran lebih satu meter! Kejadian tersebut dipercayai berlaku di Filipina.

  Sumber: TikTok Siva-Lon, NDTV

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here