Wanita Sangkakan Pejabat Agama Lambat, Rupanya Selama Ni Baru Tahu Mak & Ayah….

  384

  Seorang anak terkedu apabila mendapat tahu bahawa ibu bapanya tidak pernah bernikah secara sah ketika dia menguruskan proses pernikahannya di pejabat agama. Walaupun pahit untuk ditelan tetapi itulah yang dialami olehnya.

  Menerusi video yang dimuat naik oleh seorang lelaki dikenali sebagai ToKadi Hipster di TikTok, berkongsi satu kisah di mana seorang anak datang ke pejabat agama bagi menguruskan proses pernikahannya dan dalam masa yang sama individu terbabit meluahkan rasa tidak puas hati kepada pihak pengurusan di pejabat berkenaan.

  Saya nak nikah ustaz tapi surat nikah mak ayah tak ada. Tapi ayah dah buat surat akuan sumpah. Kenapa lah susah sangat pejabat nak bagi orang nikah. Nak suruh kami berzina ke? Nak tanggung dosa kami ke?

  Hal ini kerana, individu berkenaan mengatakan bahawa pihak pengurusan seperti ingin menyulitkan proses pernikahannya. Walau bagaimanapun, perkara tersebut berpunca daripada ibu bapanya sendiri kerana gagal untuk melampirkan surat nikah rasmi serta mencetuskan masalah penentuan nasab.

  Akhirnya, ibu bapanya mengaku bahawa mereka tidak pernah bernikah dan lebih mengejutkan lagi apabila mereka sudah memiliki tujuh orang anak hasil bersekedudukan tanpa ada sebarang ikatan yang sah.

  Maafkan kami ustaz, kami sebenarnya tak pernah nikah pun. Kami bersekedudukan sahaja. Sekarang kami ada 7 orang anak. Dalam pada itu, hanya anak sulung sehingga anak keempatnya sahaja yang memilik surat beranak manakala tiga lagi anaknya itu tidak berdaftar serta tidak bersekolah.

  Lebih menyedihkan lagi apabila ditanya mengapa tidak menyelesaikan masalah berkenaan sejak dari awal lagi, mereka mengatakan tidak tahu bagaimana hendak urus perkara tersebut kerana risau dikenakan denda. Susulan daripada itu, anaknya perlu ada wali hakim untuk bernikah kerana statusnya adalah anak tidak sah taraf dan ibu bapa kepada individu terbabit juga perlu bernikah.

  Sumber : tokadi_hipster

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here