5 Ajaraan Sesatt Popular Di Malaysia Termasuk Ayah Pin, Terkini “Asmaul Husna Wan Maseri”

  276

  Emoji Ayah Pin sering kali digunakan dalam banyak komen-komen netizen. Malah ajar4n Kerajaan Langitnya juga sering dijadikan emoji lucu bagi membahan berita yang vir4l. Di sebalik ajaran Ayah Pin yang difatw4kan ses4t sehingga perkampungannya di Terengganu dimusnahkan pada tahun 2000-an, malah ajaran sesat dibawanya ini menjadi cukup terkenal sehingga ke hari ini namun dalam bentuk emoji “membahan” orang lain.

  Selain ajaran Ayah Pin yang menggemparkan negara kerana mempunyai ribuan pengikut, ada lagi ajaran kumpulan ses4t difatwakan di Malaysia yang harus kita waspada. Terkini, akhbar Sinar Harian melaporkan pengasas Ajaran Ses4t Asmaul Husna Wan Maseri yang juga bek4s seorang professor difatwakan ses4t.

  Pengasas ajaran ‘Asmaul Husna Wan Maseri’ yang dikatakan menyeleweng daripada amalan Ahli Sunnah Wal Jamaah tampil mengaku kesalahan dan memohon maaf kepada seluruh umat Islam atas ajaran mengelirukan yang dibawa sebelum ini.

  Profesor Dr Wan Maseri Wan Mohd secara terbuka melafazkan syahadah bagi memperbaharui keislamannya. Pengakuan sama dibuat dalam Mesyuarat Panel Pakar Aqid4h Jabatan Kemajuan Isl4m Malaysia (Jakim) yang bersidang di Putrajaya pada Isnin. Melalui pengakuan itu, beliau menjelaskan kenyataannya tentang Nabi Muhammad SAW tidak wujud adalah bertentangan dengan akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah.

  “Begitu juga dengan kenyataan bahawa Nabi Muhammad SAW adalah hijab kita dengan ALLAH, tidak boleh berselawat kepada baginda dan tidak boleh memohon bermimpi baginda juga salah serta bertentangan dengan ajaran Islam.

  “Saya juga meng4ku bahawa kenyataan tentang semua orang Isl4m belum Isl4m selepas kewafat4n Rasulullah juga terpesong,” katanya melalui satu kenyataan pada Selasa. Wan Maseri menjelaskan, kajian 99 Asmaul husna yang dijalankan tidak tepat dengan disiplin perolehan ilmu yang diperlukan syariat.

  “Justeru saya menarik balik semua penulisan yang telah tersebar di kalangan masyarakat.Insya-ALLAH saya akan mengemukakan penulisan baharu yang akan terlebih dahulu melalui proses perolehan ilmu yang benar di sisi syariat,” katanya. Ajaran ‘Asmaul Husna Wan Maseri’ yang dibawa bek4s pensyarah Universiti Malaysia Pahang (UMP) itu sebelum ini dirujuk kepada Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ug4ma Islam (Muzakarah MKI) kerana didakw4 menyeleweng daripada ajar4n Islam dan akid4h Ahli Sunnah Wal Jamaah.

  Ajar4n Tuhan Harun :- Kes ini pernah menggemparkan negara apabila pengasasnya diberitakan meninggal dunia ketika kesnya masih dalam perbicaraan pada tahun 2016. Modus operandi ajaran ses4t Tuh4n Harun ini menjurus kepada menubuhkan sistem pengajian sendiri mirip sukatan pelajaran di universiti serta mewujudkan beberapa pertubuhan dengan tujuan mengutip dana, adalah antara ‘modus oper4ndi’ ajar4n ses4t “Tuh4n Harun” dalam usaha menyebarkan ajaran tersebut kepada orang ramai. Tuhan Harun dan pengikutnya turut didakw4 di mahkam4h atas tuduh4n membunh Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasa JAIP, Ahmad Raffli Abd Malek yang menyias4t kes ajar4n ses4tnya.

  Ajar4n Rasul Melayu :- Ajaran Haji Kahar Bin Ahmad yang mendakwa dirinya adalah Rasul Melayu telah difatwakan ses4t pada 28 Mac 1991 dan diwartakan pada 29 Ogos 1991 oleh Majlis Fatwa Negeri Selangor. Namun pada tahun 2020, Abdul Kahar ditahan polis bersama 16 pengikutnya kerana kembali aktif menyebarkan ajaran sesat ini tanpa serik. Peliknya Abdul Kahar mendakw4 dirinya dilantik oelh Tuhan menjadi Rasul orang Melayu. Selain itu mendakw4 Surah Yassin diturunkan untuknya sahaja.

  Ajar4n Matah4ri/ Taslim / Haji Ahmad :– Ag4ma Mat4hari ini juga dikenali di Utara sebagai agam4 Taslim. Ajaran Taslim diasaskan pada tahun 1870-an oleh Haji Muhammad bin Shafie, dikenali sebagai Haji Muhammad Matahari di Kampung Seronok, Pulau Pinang. Ajaran sesat ini mengakui dirinya pengganti Rasulullah dan lebih teruk membenarkan nikah batin yang telah memporak perandakan rumahtangga orang lain. Masa yang sama, ajaran sesat ini mendakwa dengan hanya niat saja, puasa dan solat dah sah tanpa melakukan amalan berpuasa itu. iangkat menjadi “khalifah” yang seterusnya untuk penganut agama itu.

  Ajar4n Baha’i :– Jelas ajaran ses4t ini sangat men4kutkan kerana mempunyiai 5 juta ahli dari seluruh dunia. Ia diasaskan oleh Bah’u’llah yang mengakui dirinya sebagai pesuruh Allah selepas Nabi Ibrahim, Musa, Buddha, Krishna, Kristus dan Nabi Muhammad. Ajaran sesatnya mementingkan kesamarataan tanpa kira agama, negara demi untuk sebuah tamadun.

  Sumber: Kashoorga

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here