Kucing Jalanan Bila Dijaga Betul Hasilnya Memang Wow!

    162

    Ramai yang terjumpa kucing jalan4n dan terd3tik dalam h4ti nak ambil bawa balik. Ada yang kotor, berkur4p dan berkutu tapi bagi pencinta kucing mudah sangat rasa simp4ti. Walau macam mana rupanya tetap dibawa balik. Bagi yang dah biasa ambil kucing jalan4n untuk dipelih4ra mungkin sudah tahu caranya tapi buat yang baru nak ambil, perkongsian dari Suraya Md Don boleh dijadikan pandu4n.

    Kucing jalan4n sahaja dari berkutu, cacing, kur4p, kurus kering tapi bila dijag4 betul hasilnya wowww! Cara saya. Kucing yang baru dikutip, saya asingkan sebelum dibawa ke vet. Bawa vet, kucing akan diberi ub4t kutu, cacing dan vaksin terus jika berat mencukupi.

    Beri makanan yang tinggi protein. Saya selalu beri Taste Of The Wild (TOTW) dan Royal Canin Weaning untuk bantu kucing tamb4h berat bad4n. Seminggu beri 3-4 kali ayam rebus bersama l4bu. Untuk vitamin saya beri Uphavit dan DMG sahaja. Kalau tiada Iphavit boleh beri Hemom4x untuk naikkan selera makan.

    Habis vaksin, saya terus m4ndulkan. Kucing gemuk gebv ikut bak4 dan setiap kucing tak sama. Jadi janganlah risau kenapa kucing tak gemok gebu hingga sumb4t macam-macam vitamin. Kesian buah pingg4ng kucing. Selalunya kucing lepas dim4ndulkan akan jadi gemvk sebab metabolism4 badan kucing menurun (ini yang vet beritahu).

    Setiap kucing ada berat tertentu.Kalau obes sangat pun boleh kena serang4n jantung. Pembunvh dalam senyap kucing. Macam kucing yang saya kutip, doktor maklumkan memang jenis rangk4 besar. Jadi yang hitam tu walau berat 7kg belum dianggap obes. Jika kucing sakit mata, saya guna Nicol Eye Drop (farmasi ada jual), saya guna ini sebab kandung4nnya ada antibiotics.

     

    Ub4t dan peralatan untuk bersihkan kucing. Sekiranya ada fungus saya guna krim Zaricort. Cirit birit – beli ubat di vet warna putih macam kapur. Ubat cacing – dront4l (adult), ubat cecair kuning beli di vet sekiranya anak kucing. Ini litter box anak kucing, letak tepi pintu. Kotak telur untuk kucing mencakar. Semoga bermanfaat

    Sumber: Suraya Md Don

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here