Ramai Yang Tak Tahu, Mertua Dan Ipar Boleh Didakwaaa Jika Berlaku…

  300

  Adat berumah tangga, perg4duhan kecil adalah lumrah bagi sep4sang suami dan isteri sesuai dengan pepatah Melayu kita, ‘Sedangkan lid4h lagi terggit’. Apa yang penting ada rasa tolak 4nsur antara satu sama lain. Lain pula jadi jika terdapat campur tangan dari pihak ketiga yang akan pan4skan lagi keadaan, contohnya ahli keluarga. Macam mana kita nak kawal situasi ni jika berlaku? Nak tegur rasa berat pula, ibarat ‘telan m4ti mak, luah m4ti ayah’.

  Mengeksplorasi Twitter seorang peguam sy4riah, Hafidzah Hassan (gambar), beliau kongsikan akta atau peruntukan dalam mahkamah syariah jika terdapat individu yang menghal4ng suami atau isteri dari melakukan tanggungjaw4b mereka.

  Ikuti perkongsian ini. Suami anda dah berapa lama tak pulang ke rumah. Ada kerja, sibuk, singgah umah mak dia, tengokkan adik ipar di hospital, dan akhirnya tak balik langsung. Siasat punya sias4t rupanya mak mertua tak suka anda. Dan h4sut anaknya kahwin lain. Tak balik rumah. Dan maki h4mun bila anda datang dan minta dia pulang.

  Atau suami tu ada kekasih lain. Dan tinggal serumah. Wanita tu tak bagi dia balik dan suruh suami anda. Terdapat peruntukan dalam mahkamah syariah bagi mana-mana orang yang menghal4ng suami/ isteri menunaikan tanggungjaw4b mereka/ mengab4ikan keluarga mereka.

  Hak ini diberikan kepada pendakwa syarie dan bukannya tuntutan sam4n ganti rugi sivil memandangkan hal keluarga Islam termasuk di bawah bidang kuasa mahkam4h sy4riah. Jadi anda perlu laporkan, sertakan bukti bukti dan pendakwa syarie akan melihat sekiranya perkara tersebut adalah membentuk perlakuan jenay4h syari4h. Dan pihak yang mengh4lang suami pulang, halang beri nafk4h, dll boleh didakw4.

  Mak mertua, kakak ipar, abg saudara, bini no 1 ke 2 ke 3 ke, semua boleh didakw4. Kesimpulan jangan masuk campur hal rumah tangga orang. Tapi kalau ada domestik violence/ lain-lain sebab buat tindak4n wajar dan failkan tindakan sesuai bagi menjaga h4k dan kepentingan masing masing.

  Sumber: Twitter Hafidzah Hassan

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here